Efter Eurovision song contest i Baku har Norden och Storbritannien pressat fram nya etiska regler för den europeiska radio- och tv-unionen EBU, skriver Dagens Nyheter. Det innebär att alla tävlande länder i schlager-EM måste vara demokratiska, och att diktaturer inte får delta. Bland annat kommer yttrandefrihet vara ett krav för att få vara med i tävlingen

Detta är ett steg i rätt riktning för att värna demokratiska värden men kommer det ånyo blir något som skrivs in i regelboken men inte kommer att efterföljas? Hur ska EBU kunna följa dessa regler? Bland de länder som deltar i denna tävling finns, enligt mig, en mängd länder som är skendemokratier, där man bygger upp kulisser och håller "demokratiska val" samt påstår att man värnar yttrandefriheten men sanningen är en helt annan. Hur kommer EBU ställa sig till Azerbaijans medverkan nästa år? Hur kommer EBU ställa sig till Rysslands medverkan nästa år? Länder där man inte värnar yttrandefrihet, rätten att bli kär i vem man vill, håller fria val och värnar demokratiska värden. Listan på medverkande länder som medverkar i Eurovision song contest som inte värnar detta kan fyllas på.

Glädjande gick Christer Björkman ut och sa vid hyllningarna till Loreen på Hötorget i Stockholm att tävlingen i Sverige 2013 skulle genomsyras av just dessa värden. Kanske en smakstart För EBU att Sverige står som värdland nästa år.

Jag är verkligen glad att EBU tar detta steg och hoppas att fler följer efter, varför inte den olympiska kommittén men det förpliktigar- EBU: NU ÄR DET UPP TILL BEVIS!

The-Singer